Røykvarslerdagen 1. desember - bytt batteri!

26 utrykninger til nattbranner i Hedmark

Annenhver uke starter en bolig å brenne i midt på natten i Hedmark. Nå står brannhøytiden for døren igjen.

Brannvesenet i Hedmark rykket ut til 26 boligbranner mellom kl 23 og 07 i fjor. Det blir et gjennomsnitt på én nattbrann annehver uke - hele året igjennom - bare i vårt fylke. Nå ber brannvesenet om at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

Klikk for stort bilde

- Når det brenner, er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Johan Snartum, branningeniør, i brannforebyggende avdeling i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS.

Bytt batteri i røykvarsleren

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt, sier Snartum.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

- Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, avslutter Snartum.

Lokale arrangementer

Fredag 29. November mellom kl. 12.00-15.00 vil MHBR sammen med Det lokale eltilsyn markere Røykvarslerens dag på Kremmertorget og AMFI i Elverum. Lignenede lokale markeringer vil også gjennomføres rundt om i distriktet vårt fremover, hvor vi vil få økt oppmerksomhet rundt brannsikkerhet før vi går inn i årets mest brannfarlige måneder. Her blir det mulighet for å motta informasjon og veiledning om brannsikkerhet og gratis røykvarslerbatteri og sukkertøy så langt beholdningen rekker.

roykvarslerdagen.no  finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Med hilsen

Brannforebyggende avdeling