Fire av årets konfirmanter har også oppnådd en hederlig 2. plass i fylkesmesterskapet Ungt Entreprenørskap med elevbedriften «Plukk og trim EB.» Det er bare å ta av seg hatten for de dyktige elevene våre, og jeg fikk under regionmesterskapet tidligere denne våren sjøl se hvor gode de er til å presentere idéen sin. Gratulerer så mye Emilie, Tora, Jevhenii og Marius!
Juni er for mange av oss måneden hvor vi, bokstavelig talt, flagger for inkludering og mangfold. Det er helt i tråd med visjonen vår; Folldal – fjellbygda for alle. Utafor kommunehuset vaier Pride-vimplene og på skola er Pride-flagget heist. Jeg er så glad for at Sara Brendryen Breen for noen år siden ga meg puffet til å få realisert innkjøp av vimplene. For meg er Pride et symbol på inkludering, det å bry oss om hverandre, et fargerikt mangfold, frihet – og kjærlighet. Er det noe verden trenger mer av, så er det nettopp kjærlighet. Og som Emil Johan Stenhaug så godt skrev: «Det er et felles ansvar å gi hverandre trygghet.» Det gjelder også trygghet for de som viser kjærlighet til noen av samme kjønn.
Og så er det alle disse små, fine hverdags-stundene.
Mandag 2. juni var jeg trollmor i barnehagen. Bedre start på uka skal en lete lenge etter. En aktiv, lyttende og nysgjerrig gjeng med skolestartere var på skogstur, og trollmor dukka plutselig opp midt i matpausa. Heldige er vi i Folldal som har medarbeidere som lager annerledesdager med både mestringsfølelse, lek, læring og fysisk aktivitet. Denne dagen var til og med rappellering på programmet. Tusen takk for at jeg fikk stunda sammen med dere!
Bare et par dager etterpå var det duket for utekonsert med Folldal Janitsjarkorps. Ei hyggelig, uformell stund på en helt vanlig onsdag var ikke å forakte. Tusen takk for musikkgleden dere sprer, og denne gangen lot jeg meg imponere av janitsjarer Markus Kjønsberg. Jeg vet han er en dyktig musiker, vi fikk høre at han har skrevet egne verk, og jammen er han god med taktstokken også. Jeg heier på deg, Markus!
10. juni var ordførerne i regionen inviterte til avslutning for bachelor i sykepleie ved Tynset Studie- og høgskolesenter. Er det noe også vår region trenger, så er det nettopp helsearbeidere. Da er det avgjørende at det er mulig å ta høyskoleutdanning og/eller videreutdanning uten å måtte dra fra familie/barn og nettverk, og kunne kombinere studiene med jobben (deltid over fire år). Kombinasjonen studier og jobb er i seg sjøl imponerende, og tidvis krevende, tenker jeg. I min tale til de nyutdanna sykepleierne sa jeg blant annet: Det å bruke seg sjøl som verktøy, i møte med folk i ulike livsfaser og livssituasjoner, er utrolig givende, men også tidvis krevende. Snekkeren kan skifte ut utslitt verktøy i verktøykassa, mens vi som er folk-arbeidere har oss sjøl og vår evne til å lytte og etablere gode relasjoner som det aller viktigste verktøyet. Det betyr at hver og en av studentene/sykepleierne må finne ut hvordan de skal ivareta seg sjøl og opprettholde engasjementet sitt.
4. juni var formannskapet på bedriftsbesøk hos Norfolier GreenTec AS. 30 ansatte sikrer drift 24 timer i døgnet, 7 dager i uka. Norfolier GreenTec har utviklet seg til å bli størst på plastgjenvinning i Skandinavia. Granulatet (plastpelletsen) som produseres i Folldal brukes til å lage avfallssekker, handleposer m.m. Bedrifta har kapasitet til å gjenvinne 16 000 tonn i 2025. Tusen takk for at du satte av tid til oss, Frode, og for en interessant prat sammen med deg og Cato. Formannskapet har sitt siste møte, før ferien, torsdag 19. juni. Da skal vi på bedriftsbesøk til Folldal Bygg AS. Og som jeg har sagt før; vi tar gjerne imot en invitasjon dersom noen ønsker et uformelt besøk av oss.
Som tidligere år er mange spente på hvordan beitesesongen vil bli med tanke på rovvilt-situasjonen. Fjellandbruket er helt avhengig av å benytte utmarka til beiting, og det bidrar også til at kulturlandskap holdes i hevd. For meg er få ting finere enn å se beitedyr i utmark. Da søknadsfristen om tilskudd til tiltak i beiteområder gikk ut, hadde det kommet inn hele 21 søknader og den totale summen var langt høyere enn midlene kommunen hadde til disposisjon/fordeling. Det viser at landbruket i Folldal ønsker å ligge i forkant og jobbe målretta for å forhindre tap av dyr på beite. La oss håpe på en fin sommer – også for de firbeinte!
Avslutter ordførerinfoen min denne gangen med å minne om at lørdag 21. juni er det offisiell åpning av Folldal DiskGolfpark (vår nye frisbeegolf-bane) og fotballkamp hjemme for seniorlaget. Som alltid er det stor aktivitet og mye som foregår – og frivilligheta er bærebjelken i det hele.
