
25. februar – endelig var dagen der – og jeg hadde fått det ærefulle oppdraget å ønske velkommen til den offisielle åpninga av nyrenoverte Folldal Bo- og servicesenter (FBSS). Jeg startet med å si at alle gode ting er tre; først åpning av kunst i offentlig rom, så en åpen dag for alle som ville komme og se bygget og til slutt den formelle snorklippinga. For meg var det ekstra stas at Mary og Tobba ville bistå; to flotte ambassadører for den eldste generasjonen i bygda. Den ene med alder 100 + og den andre med mange år som ansatt i helse- og omsorgstjenesten. Tusen takk for at dere var med på å kaste glans over seremonien! Nå skal vi over i en ny, spennende fase; fra byggefase til «nye-rutiner-fase». Vi skal fylle stasbygget, som holder teknisk høy standard og har rå utsikt, med et verdig og godt innhold. Nye oppgaver, mer teknologi og andre måter å samhandle på vil kreve fleksibilitet og evnen til å dra lasset sammen. Tusen takk til hver og en av dere som har bidratt til at denne storstilte utbygginga ble mulig – og det parallelt med at vi har drevet alders- og sykehjem under hele byggeperioden!
Statistikker og tall er ikke alltid på vår side. Det kan inniblant være barskt å se røde tall og piler som peker nedover. Jeg har fått med meg at det er noen ytringer rundt at vi bare hadde to fødte i 2024. Sjøl velger jeg å glede meg over babymagene vi ser rundt oss nå, og også det at vi hadde 15 fødsler i 2023. Med få unge voksne innbyggere, vil det være år hvor vi har svært lave fødselstall. Ett er sikkert; vi må ta godt vare på de innbyggerne vi har og møte tilflyttere med åpent sinn. Jeg mener vi også framover har et felles ansvar for å framsnakke bygda vår og alle kvalitetene Folldal-samfunnet har.
Ett eksempel er hva vi fikk til under NM/Norges Cup i skiskyting forrige helg. Gratulerer med vel gjennomført arrangement - og for ei helg det ble! Stormoegga arena med liv og røre. Skikkelige snøforhold og vintervær. Et arrangement som gikk på skinner. Flotte detaljer både på spisebord, seierspall og premiebord. 85 par hjemmestrikka stilige votter ble lagt merke til. Ca. 400 skiskyttere konkurrerte disse dagene og solide prestasjoner av folldølene ble krona med sølvmedalje på parstafetten – bedre kan det ikke bli. Gratulerer så mye til Ole Einar Nøkleby Brendryen og Martin Øyen Tøraasen! Tusen takk til dere som turte å satse på et så stort arrangement. Når ildsjeler går foran og viser vei og en fantastisk dugnadsgjeng følger opp, blir dette mulig. Jeg har skjønt det bare er ett år til neste gang😊
Apropos idrett. Jeg vil tro det er flere enn meg som har fått med seg noen glimt fra ski-VM i Granåsen. Prestasjoner i særklasse og en publikumsoppslutning vi knappest trodde var mulig. Og for mange av oss har Team Pølsa satt spor. Skirennet i seg sjøl var en ting, men budskapet om å legge til rette for deltagelse, se hverandre, bekrefte hverandre og få utfordringer var tydelig. Viktigheta av fellesskap og det å høre til kan ikke gjentas for ofte. Kun da kan vi redusere utenforskap og gi alle mulighet til å delta i samfunnet med de styrker og utfordringer vi har.
Fellesskap er også det jeg opplever når jeg inniblant er med på den månedlige sangstunda på FBSS. Initiativet er basert på frivillighet, og er i mine øyne forløperen til demenskorene. Og som ellers; sangen, tekstene og musikken er en ting, kaffekosen etterpå er minst like viktig. Det er bare å ta av seg hatten for primus motor Ingrid Sandhaugen og hennes gode hjelpere.
3. mars var jeg med på eldrerådets møte og kunne informere litt om ståa i aktuelle saker. Vi tok oss også tid til å snakke om verdenssituasjonen, og hva det gjør med oss at vi har krig i Europa og at statsoverhoder agerer på en helt annen måte enn vi har sett på lenge. Dette med beredskap, og ikke minst egenberedskap, ble et tema. Tusen takk for gode innspill!
Beredskap er også viktig for Statsforvalteren, og de har jevnlige, digitale møter med alle kommunene i Innlandet. Den 17. mars var vi fysisk samlet på Elverum med tema «Totalforsvaret i Innlandet». Det er naturlig nok slik at mye knyttet til beredskap og totalforsvar ikke kan deles åpent, men jeg ønsker å formidle at det jobbes strukturert og godt både i kommunen, i regionen og på fylkesnivå.
Matberedskap, derimot, kan vi snakke åpent og høyt om. I kveld feira Mat-Helse-Miljø-alliansen 30 års-jubileum på Røros. Kommende jordbruksoppgjør og bondens inntekt var ett tema, matberedskap et annet. Vi fikk høre flere faglige gode innlegg om sjølforsyning, og det at lokal matproduksjon er en av våre viktigste tiltak for å sikre tilgang på mat i krisetider. Tusen takk for invitasjonen – og for en viktig kveld med tanke på framtida vår!
For tredje gang på kort tid har jeg fått overrekke Miljøfyrtårn-plaketten til ei Folldalsbedrift. Denne gangen var det Primar AS sin tur. De er framme i skoa i forhold til miljøansvar, har tatt inn flere medarbeidere fra Ukraina og produserer fortsatt Norges mest solgte bacalao – fra fjellbygda Folldal. Omsetninga i 2024 passerte 58 millioner; «all time high». Gratulerer så mye til daglig leder Sissel Opshaug og hennes solide gjeng! Sissel sitt genuine engasjement, også for bærekraft, er smittsomt. Det er bare å la seg inspirere av hennes mantra; «hvis alle gjør litt, får vi gjort mye til sammen».
Inspirerende var det også for formannskapet å komme på bedriftsbesøk til Kvistli Islandshester. Deres filosofi har vært å investere i takt med etterspørselen. Kvistli har jobbet målbevisst med å utvikle seg til å kunne tilby opplegg stort sett gjennom hele året. Nær 80 % av gjestene kommer igjen årlig, noe som vitner om både kvalitet og høy trivselsfaktor blant gjestene. I tillegg til at vertskapet sjøl jobber fulltid, har de med seg en lærling. Etter høysesongen/sommerstid er det 15-16 personer på lønningslista. De bidrar til at alle får en god opplevelse på hesteryggen, rundt spisebordet eller ved bålet. Tusen takk, Anne-Ma og Morten, for at dere brukte tid sammen med oss!
Ønsker dere alle ei fortsatt fin uke og sier som Lars Saabye Christensen «Det er ordet jeg alltid må komme tilbake til: sammen».