Vi har i år tatt i bruk nye Folldal Bo- og servicesenter (FBSS). Alders- og sykehjemmet vårt har blitt renovert og det har blitt bygd nye arealer. I byggeprosjektet har det også vært inkludert seks nye omsorgsleiligheter. Det er oppført ca. 2400 kvadratmeter nybygg og renovert i underkant av 1700 kvadratmeter. Et så stort løft for kommunen vil naturlig nok skape debatt.
Jeg har lest og tenkt mye etter å ha sett innlegg og utsagn om både kostnadsoverskridelsene, tilbudet i kantina og nå sist inspeksjon fra Mattilsynet, og skal si noe kortfatta om dette her.
Et enstemmig kommunestyre fattet vedtak om den storstilte utbygginga. Kommunestyret visste da at det ville få konsekvenser; føre til krevende prioriteringer framover og ikke minst høy lånegjeld. Prosjektet var et stort økonomisk løft for oss. Det at vi fikk overskridelser og må låne ytterligere 12,3 millioner er det ingen som tar lett på – la det ikke være noen tvil rundt det. I formannskapet 4. juni hadde vi konstruktive diskusjoner om saken, og der ble vi enige om at vi burde informere noe om årsakene til overskridelsene.
Ikke rent sjeldent ser man at når det skal restaureres gamle bygg vil det dukke opp utfordringer – også uforutsette – sånn som vi fikk. Dette gjaldt alt fra større omfang av asbestsanering, samt avvik i gamle tegninger og betydelig behov for branntetting. Også under grunnarbeidet oppdaga man ukjente ledninger og kummer, noe som fordyret arbeidet. Heller ikke timingen var helt ideell med byggetid fra mai 2022-november 2024. Den generelle prisstigningen alene utgjør nesten 14 millioner, og ikke minst merka vi de høye prisene som ble på stål og øvrige byggematerialer i denne perioden (pandemien). Byggelånsrenta ble også vesentlig høyere enn antatt som følge av generell renteutvikling og de forhøya investeringskostnadene. Under vegs i prosjektet ble det tatt inn effektiviseringstiltak som bl.a. takheiser. Prosjektering, byggeledelse og prosjektstøtte er et område vi hadde kraftig underfinansiert. Behovet viste seg å bli vesentlig større enn antatt, både på grunn av forlenget byggetid, større omfang av endringer og ekstra kompleksitet som følge av kontinuerlig drift ved institusjonen parallelt med bygginga. Den generelle bufferen var også for lav i et så omfattende prosjekt.
Framover håper jeg vi evner også å glede oss over det flotte bygget – et bygg for både nåtida og framtida – med flotte utearealer. Dette gleder både med tanke på tilbudet til våre eldre og FBSS som et godt bygg å jobbe i for alle ansatte. Nå skal vi fylle huset med godt innhold. Det er også svært gledelig at vi kan bruke arvemidler til å realisere eksempelvis nye funksjonelle møbler – til det beste for beboerne. Så skal vi alle, både administrasjonen og folkevalgte, ta med oss lærdom av denne prosessen. Sjøl om det vil være svært lenge til kommunen skal i gang med et så stort byggeprosjekt igjen, er det mye nyttig erfaring å ta med seg inn i mindre prosjekter også. Vi skal heller ikke glemme alle de tilpasningsdyktige medarbeiderne som har vært helt avgjørende for å komme i mål. Også den erfaringa må vi ta med oss videre.
For den som vil lese hele saksframstillinga om «Sluttrapport, utbygging Folldal Bo- og servicesenter», ligger den på kommunesiden under politikk - møtedokumenter til kommunestyret 12. juni.
Når det gjelder organisering av hverdagen og spesielt middagene i kantina, har jeg bedt kommunedirektøren om utdypende informasjon og fikk svar som i sin helhet gjengis under:
«Alle avdelinger knyttet til FBSS, også kjøkkenet, har en ny organisering og reduksjon i bemanning med drift i nytt bygg. Bakgrunnen for dette er omstillingsbehovet innafor sektoren med tanke på fremtidsbildet med redusert arbeidskrafttilgang og økonomisk handlingsrom. Dette er bakgrunnen for at vi etter en helhetlig vurdering har besluttet den organiseringen vi har i dag, etter involvering og drøfting med tillitsvalgte. Bemanningsbehov og drift gjennomgås og evalueres i fht behov i forbindelse med årlig budsjettprosess.
Det er beboere i omsorgsboligene som spiser middag i kantinen. De mottar helsetjenester fra hjemmetjenesten i egne hjem. Som et sosialt tiltak legges det til rette for felles middag i kantinen ved FBSS. Servering av middagsmåltidet i kantinen gjennomføres i et samarbeid mellom personell på korttidsavdelingen og hjemmetjenesten. Oppgaven ligger inne som et fast oppdrag. Det er beregnet bemanning i hjemmetjenesten og i institusjon gjennom hele uken (også på helg når kjøkkenet er stengt) for å bistå med servering av mat og opprydding etter måltider. Etter en samlet vurdering i fht bemanning er det å anse som effektivt å benytte helsepersonell til dette sett opp imot å måtte dekke med bemanning på kantinen når maten kan serveres av personell som allerede er på vakt. Det er også en viktig arena for helsepersonell til å følge opp tiltak og observasjoner knyttet til ernæring for pasientgruppen.»
Etter varsel om bekymring kom Mattilsynet på inspeksjon 5. juni, og det ble avdekket to avvik. Håndvask manglet i kantineområdet. Den har kommet på plass. I tillegg er mikrobølgeovn satt på hylle på veggen for å gi mer benkplass.
Kjølekjede må etableres med kontroll over temperatur på mat som er tilgjengelig for salg i kantina. Temperaturmålere er installert. Det jobbes med skriftliggjøring av rutiner, som sendes Mattilsynet inneværende uke.
Ved omstrukturering og endring vil det være ulike meninger, og det må og skal vi akseptere. Det å ikke være fornøyd med endringene er noe annet enn at tilbudet er uforsvarlig. Det å bli lytta til er heller ikke ensbetydende med at vi alle får det akkurat som vi vil. Vi må også gi den nye organiseringa noe tid; ting må modnes og man må ofte gjøre justeringer under vegs. Mitt håp at vi bruker smådriftsfordelene vi har i Folldal og benytter dialog som metode og derigjennom sikrer en bedre helhetsforståelse. Hos oss er det kort vei og åpen dør til administrasjonen når det gjelder administrative oppgaver, og til ordfører når det handler om politikk. Og ja – det er en krevende øvelse å skille politikk og administrasjon, og ikke minst er det lett for oss folkevalgte å ville mene mye om både fag, organisering, administrering og tilrettelegging av tilbudene våre. Disse oppgavene må vi overlate til administrasjonen.
Inniblant deltar jeg på de månedlige sangstundene på FBSS, siste gang 17. juni. Jeg lar utsagnet til fire av beboerne jeg satt sammen med være avslutninga på dette innlegget: «Her er det godt å være, Kristin. Vi har det så trygt og godt. Det er så mange trivelige folk her. Vi er heldige som er gamle i Folldal.»
Jeg velger å ta disse gode ordene med meg inn i helga – som vil stå i kjærlighetens tegn. Det blir hyggelig. God helg!