Ordførerinfo uke 17-18-19

Mai - en annerledes måned med mange og viktige markeringer og også festdager. 
Alt rundt oss våkner til liv; bekkesus, mogop i blomstring, løvsprett, orrfuglleik og små lam som spretter rundt både i fjøs og ute. For mange ei fin tid. 

Å feire 1. mai i Folldal er noe helt spesielt; sterke tradisjoner med arbeiderbevegelsen, utrolig mange som flagger og vår egen janitsjar som stiller opp og leder an i 1.mai-toget. Tusen takk til alle som bidrar år etter år! I tala mi på Dovre valgte jeg, i tillegg til å snakke om bl.a. landbrukets betydning for matberedskap og levende bygder, å ta fram Trygve Bratteli sine ord fra 1971. «Vi skal forme et samfunn med plass til alle. Det betyr at det må være høvelig arbeidsplasser for alle mennesker. Det er ikke bare de friske, sterke og best utdannede som skal ha arbeid.
Det er noe fundamentalt galt med samfunnet hvis det ikke har plass til alle som kan og vil gjøre en innsats.»

Våren er tida for ulike årsmøter og representantskap. Siden kommunen er med i en rekke interkommunale samarbeider og andre samhandlingsarenaer, kommer representantskapsmøtene på løpende bånd. Inniblant blir det dessverre møtekollisjoner. Jeg har som mål å løfte noen av temaene fra representantskapsmøtene tilbake til kommunestyret. Siste gang kommunestyret møttes informerte jeg bl.a. om status og utviklingsområder for Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. 

Og så er det alle disse gledene i hverdagen. Enten det er å ha med PRYO (praktisk yrkesorientering) elev Ida-Jannie fra ungdomsrådet i Melhus eller det er å starte ei arbeidsuke med å feire kjærligheten; vielse på kontoret en mandag morgen kl 10. Man blir skikkelig glad når en reflektert ni-åring sender en velbegrunna søknad til ordføreren med ønske om sommerjobb i barnehagen vår. Jammen er jeg privilegert.  

Gratulerer til Folldal Idrettsforening og oss alle med Norgescup-renn i skiskyting 13.-16. mars 2025. Det er en honnør til vår dyktige arrangørstab at vi på ny blir tildelt store og viktige idrettsarrangementer. Nå er det bare å brette opp ermene og forberede oss på dugnad, og til vi på ny skal vise oss fram som en solid arrangør og godt vertskap – først i mars 2025, deretter hovedlandsrenn i 2026. 

8. mai starta jeg dagen på Tynset med møte i kommunedirektør- og ordførerforum. Politiråd var den viktigste saken på agendaen. Hovedtema var menn og psykisk helse og hvordan vi som region kan jobbe enda bedre sammen også for å hindre utenforskap og negative oppvekstmiljøer. 

Og som før er jeg opptatt av at vi alle må gå i oss sjøl og tenke hvordan vi møter andre. Hva tillater vi oss å snakke om rundt middagsbordet, hvor rause er vi egentlig og ikke minst hva kommenterer vi på sosiale medier. Alt for mange av våre medmennesker opplever hets og trusler. Fortsetter vi på denne måten frykter jeg et stadig mer polarisert samfunn. Også vi som ikke opplever hetsen og de stygge karakteristikkene må bruke stemma vår og si tydelig ifra. «Vi må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer oss selv.» 

Samme dag var det møte i Interkommunalt politisk råd Nord-Østerdal (IPRNØ) og på ettermiddagen hadde Tynset Bondelag invitert oss ordførerne til en prat om ståa i landbruket generelt og jordbruksforhandlingene spesielt. Kvelden ble avslutta som vertskap for regionens felles markering av frigjørings- og veterandagen. 

Vi har et mer alvorlig bakteppe for markeringa enn på lenge. Krig og uro i vår egen verdensdel Europa; Russland gikk til full invasjon av Ukraina. Også i andre deler av verden raser krigene; ikke minst er mange av oss opptatt av grusomhetene på Gaza. Og nettopp i dette området er det mange nordmenn som har vært FN-soldater på 70/80-tallet. Det er flott å kunne ta imot veteranene og vise vår takknemlighet overfor de som er med og kjemper for vår frihet både her hjemme og i internasjonale oppdrag. I min tale til gjestene var det viktig for meg å formidle nettopp dette. Vi må aldri ta vår frihet og vårt demokrati for gitt; det må vi jobbe for og hegne om hver dag.

Med musikk av tre dyktige elever ved musikklinja på Nord-Østerdal videregående skole, bl.a. vår egen Markus Kjønsberg, og et svært interessant foredrag av major og FN-observatør Irene Vassli, ble dette ei verdig markering, synes jeg. Tusen takk til alle som bidro med både forberedelse og gjennomføring av arrangementet, og ikke minst nok en gang takk til alle dere som hver dag jobber for vår frihet og sjølstendighet! 

Hans Børli har sagt det så godt:
«Du og jeg er ikke rette ord å si. 
Verdens håp er dette vesle ordet VI.» 

Solnedgang, mogop, linerle - Klikk for stort bilde


 

Kontakt

Kristin Langtjernet
Ordfører
E-post
Telefon 48 84 15 77
Mobil 48 84 15 77