Ordførerinfo uke 4-6

Etter søndagsturen, på sugende føre😊, fikk jeg endelig satt meg ned foran pc’n.  
Vi er i gang med rekruttering av ny kommunedirektør. Da søknadsfristen gikk ut 23. januar, hadde vi fjorten registrerte søknader. Jeg synes det er utrolig inspirerende og artig at så mange ønsket å bli toppleder i kommunen vår.

En søknad ble slettet (useriøs). Fire søkere trakk seg tidlig under prosessen og vi stod igjen med ni kandidater. Ansettelsesutvalget er fornøyd med at vi fikk et vidt spekter av søkere. Vi er nå, sammen med rekrutteringsbyrået Avantas, i gang med en grundig prosess for å plukke ut den best kvalifiserte til stillinga. Etter første gangs intervju er det også et par som har valgt ikke å bli med videre. Ansettelsesutvalget vil komme med en innstilling overfor kommunestyret, som skal foreta den formelle ansettelsen. Målet er å få landet dette i løpet av februar. 

For et par uker siden var jeg innom veterinærkontoret vårt. Herlighet for en ung, flott gjeng. Vi har veterinærer som er genuint opptatt av dyrevelferd generelt og i landbruksnæringa spesielt. De er også tydelige på de utfordringene vi kan stå overfor framover. Takk for stunda og for at dere brukte tid i lag med meg! Martin; avtala vår står ved lag. Jeg er klar for å være med deg og kjøre vakt. 

BUA Folldal – hvor det er muligheter for å låne sports- og fritidsutstyr, har allerede passert to års virketid. Jeg er veldig glad for at vi prioriterte dette tilbudet. Det gir alle barn og unge muligheten til å prøve ulike aktiviteter uten å måtte investere i utstyr først og det blir mindre bruk og kast. Hvis du allerede ikke har vært der, tror jeg du vil bli overrasket over hvor mye fint utstyr som er til utlåns. Lån kan gjøres i åpningstiden hver tirsdag ettermiddag, eller avtales enten pr e-post eller på telefon. Mer info på kommunens hjemmeside eller facebooksiden til BUA Folldal.  

Torsdag hadde vi åpent folkemøte med tema gjennomføring av helhetlig tiltaksplan Folldal Gruver. Hovedmålet er ren elv og fisken tilbake i Folla. For første gang i denne lange historien har vi nå fått en egen post i statsbudsjettet, hvor det er satt av 16 millioner for inneværende år. Ikke nok med det – i tekstdokumentet til statsbudsjettet står det følgende: «Stortinget samtykker i at Nærings- og fiskeridepartementet i 2023 kan pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for inntil 225 millioner kroner til gjennomføring av pålagte miljøtiltak i gruveområdet i Folldal». Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) og Riksantikvaren var til stede på det åpne møtet, og prosjektleder i DMF redegjorde for innholdet i helhetlig tiltaksplan, prosessen så langt og planene framover. Stiftelsen Folldal Gruver og grunneiernes gruveforurensningsutvalg hadde tildelt tid i programmet, og i tillegg var det muligheter for alle de frammøtte å komme med innspill og spørsmål. Kort oppsummert: trinn 1 med forbedring av grøftesystemet og survannsnettet, samt det å få nye avskjærende grøfter, anses som ukontroversielt. Trinn 3, renseanlegg med fordrøyningsanlegg, ønskes velkommen. Trinn 2, det å sikre gruvemassene mot avrenning, er det som utfordrer oss. Kulturminnene betyr mye, det er en del av identiteten vår og en kulturarv vi må ta godt vare på. Her må bevaring av kulturminner og miljøhensyn gå hånd i hånd. Så skal vi som kommune, og jeg som ordfører, mene noe når planen om verneverdiene er konkrete. Jeg sa på møtet, og mener fortsatt at vi nå må løfte blikket og se framover. La oss se på mulighetene for å utvinne metallene som skilles ut i renseprosessen slik at de kan komme til anvendelse i stedet for filterkaker som må deponeres. Prosjektleder er allerede i dialog med NTNU om dette. Tenk om et problem og ei forurensing som har voldt oss så mye hodebry på sikt kan gjøre oss til et utstillingsvindu for ny teknologi og gjenbruk av mineraler. Det er bærekraft. 

Lørdag kveld var det endelig duket for Ungdommens kulturmønstring igjen, etter tre år med ufrivillig pause grunnet pandemi og restriksjoner. UKM, eller ung kultur møtes, er ei flott mønstring hvor ungdom mellom 13-20 år sjøl er både arrangører og deltagere - sceneinnslag med solosang og rockeband, i tillegg til tre utstillere. Det å være sammen og interessen for musikken, kunsten og kreativiteten er forhåpentligvis like sterk sjøl om ikke alle får muligheten til å representere Folldal på fylkesmønstringa på Hamar i april. Og for en arena å trene på; stå på ei scene med spotlighten midt imot, med publikum tett på og det å by på seg sjøl. Det er ei verdifull erfaring å ha med seg. Tusen takk for utstillinga og en utrolig fin konsert – jeg er imponert over nivået! 

I dag er det flere som har minnet meg på at det er ett år siden tidenes fakkeltog ble gjennomført i Folldal; et stort engasjement for å beholde Tyrili Frankmotunet sine behandlingsplasser i bygda. Får gåsehud og kjenner klumpen i halsen – dette var ei mobilisering jeg tror få hadde sett for seg. Det som bl.a. står tydelig igjen for meg er at engasjement nytter, vi skal fortsette å bry oss om hverandre og fellesskap er viktig. Rusreformen trenger et konkret innhold som vektlegger brukernes erfaringer sammen med nyervervet kunnskap. Når vi sammen vil – får vi det til! 
 

Kommunehakka - Klikk for stort bilde

Kontakt

Kristin Langtjernet
Ordfører
E-post
Telefon 48 84 15 77
Mobil 48 84 15 77