Nord-Østerdalsting med tema psykisk helse
Hvordan har du det, egentlig?
To ganger i året inviteres formannskapene i Folldal, Alvdal, Rendalen, Tynset, Tolga og Os til Nord-Østerdalsting, hvor vi sammen med ulike aktører setter aktuelle felles temaer på dagsorden. Nå på november var overskrifta psykisk helse, og en rekke ulike fagområder og organisasjoner var invitert. Det ble en utrolig flott dag, med sterke historier og konstruktive tanker om hvordan vi sammen kan møte utfordringene. Det å lytte og lære oss å se andre, samt det å tørre å vise mer av vår sårbarhet og viktigheten av trygge relasjoner var noen av temaene som ble belyst. Tusen takk til hver og en av dere som gjorde dette til en sterk opplevelse. Så vet vi at fra og med i dag kan både du og jeg endre måten vi møter andre på - i visshet om at det gjør en forskjell.
Anbud og Helse Sør-Øst (HSØ)
Det ble en kraftfull markering i Oslos gater da flere tusen gikk i fakkeltog under hovedparolen «stopp raseringa av rusfeltet». HSØ har valgt å omgjøre tildelingsbeslutningen og gjenåpne konkurransen. Hva det vil lede til, er for mange av oss svært usikkert. Flere av tilbyderne har klaget formelt på hele prosessen, forfølger det juridiske sporet og mener HSØ har en avlysningsplikt. Det vi vet pr nå, er at Tyrili Frankmotunet skal være operative ut juni 2025. Som en Frankmotunet-medarbeider så godt sa det; dette ble ingen maraton, men en ultramaraton. Vi jobber fortsatt sammen på tvers av politiske ståsteder, kommunegrenser og tilbydere innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Løpende dialog med pasient- og brukerrepresentanter og noen av deres pårørende opprettholdes. Jeg holder fast i - det er hvordan vi behandler de mest sårbare blant oss vi viser hvilket samfunn vi har og vil ha i framtida.
Grendemøter med tema revidering av kommuneplanenes arealdel
Som noen allerede har fått med seg, er vi i gang med grendemøter hvor tema er arealplan. Areal har en stor verdi i seg sjøl til eksempelvis rekreasjon, samtidig som vi trenger areal til næringsutvikling, landbruk, kraftproduksjon med mere. Hvor skal vi ha boligområder? Hvor stor skal hyttereserven være? Har vi allerede grå arealer/områder som er synlig berørt og som vi kan bruke eksempelvis til solkraft? Hva med arealer til eventuell mineralutvinning - er det noe vi skal se på? osv.
Oversikt over tid og sted for de resterende åpne møtene ligger ute på kommunesiden, under «invitasjon til grendemøter». I tillegg til disse møtene, vil det bli en ordinær høringsrunde før revidert arealplan skal vedtas i slutten av 2025. Jeg vil oppfordre alle som har meninger om hvordan vi på best mulig måte skal forvalte og bruke arealene våre til å komme med innspill. Det er på den måten vi som politikere får et godt og solid grunnlag å fatte avgjørelser på.
Budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028
November og desember er månedene for behandling av kommunens budsjett og økonomiplan. Administrasjonen har lagt fram sitt forslag, og nå på torsdag fikk både formannskap, brukerrådene, hovedverneombud, hovedtillitsvalgte og administrative ledere felles informasjon om de overordna rammene som ligger til grunn for budsjettforslaget. Formannskapet hadde et konstruktivt møte, og vedtaket legges ut på høring en av de nærmeste dagene. Budsjettet vil være tilgjengelig digitalt og i papirform på servicekontoret og biblioteket. Det er mulig for alle å komme med innspill. Endelig budsjett blir vedtatt i kommunestyret 12. desember.
Hvert år slår det meg at budsjettarbeidet preges av ambivalens. Løfter vi blikket og ser hvordan det er rundt i verden og sammenligner oss med andre nasjoner, ser vi hvor mye penger Norge bruker på gode kommunale tjenester og offentlige velferdsordninger. Da har vi det utrolig bra her til lands. På den annen side; vi ser at enkelte har krevende hverdager, kommunens inntekter strekker ikke helt til og vi skulle gjerne hatt noe mer økonomisk handlingsrom. Framover må også vi i Folldal diskutere på en konstruktiv måte hvordan vi skal håndtere forventningsgapet. Hvordan skal vi sammen løse at vi som innbyggere har skyhøye forventinger til tjenestenivået, samtidig som det blir færre yrkesaktive og strammere økonomi? Endringer gjør vondt, det skaper utrygghet og ofte støy. Derfor blir det særs viktig å få til en god dialog framover.
Hyllest til ungdommene våre
Under det harde ordskiftet rundt framtidig organisering av skole- og linjestruktur i Innlandet, er det ungdommen som går foran og viser vei. De har diskutert saklig og nyansert. De har stått på talerstoler og sagt de reagerer på oss som voksne og vår manglende evne til å skille sak og person. Vi må i aller høyeste grad ta det til oss. I Folldal har fem 8. klassegutter henvendt seg til ordfører med spørsmål om å få bygge tribuner ved fotballbana – jeg heier på engasjement for lokalsamfunnet! Onsdag kveld fikk jeg en hyggelig melding fra en annen av våre ungdommer som lurte på hvem som hadde ansvar for innkjøp av nytt møblement til foajeen i flerbrukshuset. Han sa det som sant er – «møblene er fulle av hull og stygge flekker, utslitt og ødelagt. Det er nesten flaut å ha arrangementer her nå.» Det vitner om både eierforhold til flerbrukshuset vårt og til oppriktig engasjement til beste for oss alle. Jeg er umåtelig stolt av ungdommene! Så viser Ungdata 2024 (ungdomsundersøkelsen der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det) at vi i Folldal også har mange ting å ta tak i; noe jeg håper vi alle tar på høyeste alvor. Barn og unge er framtida vår og fortjener det beste.