Smittesituasjonen i Folldal er uendret. Det testes omtrent på samme nivå som før; to til fem pr. dag.
Statsforvalter (tidligere fylkesmann) har fortsatt ukentlige møter med kommunene, og kriseledelsen i Folldal møtes jevnlig. Ut fra eskalering i smittesituasjonen flere steder i landet, avholdt vi et møte også denne uka. Siden det er forventet at det vil komme oppdaterte nasjonale retningslinjer i forbindelse med påska, avventer vi med å legge ut informasjon til torsdag 25. mars. Det vi allerede kan si noe om, er at dersom du har tenkt deg til Folldal, er det ønskelig at du tester deg før du drar fra kommunen din. Videre vet vi at det vil bli anbefalt å bruke munnbind når vi eksempelvis er på butikken, så vi kan bare begynne å venne oss til økt munnbindbruk i bygda vår.
Pandemien har gitt oss mange hverdagshelter, også blant kommunens medarbeidere.
Lærere og barnehageansatte har, det siste året, måttet finne nye, kreative løsninger og ikke minst håndtere og gi trygghet til barn og unge som er bekymret og føler på stor usikkerhet og lite forutsigbarhet. Vi har helsearbeidere som har måttet legge om rutiner og fått andre arbeidsoppgaver, og som daglig må ivareta sårbare innbyggere. Renholderne våre har fra dag en merket de strenge kravene til smittevern, økt arbeidspress og forventninger om fleksibilitet. De har mer enn en gang måttet endre rutiner og hvilke bygg de skal vaske når - ofte på kort varsel. Kriseledelsen, med kommunedirektør, kommunelege og beredskapskontakt i spissen, skal stå ansvarlig for alle rapporteringene, endringene, tilpasningene og avgjørelsene, samtidig som kriseledelsen skal håndtere TISK-strategien (testing, isolering, smittesporing og karantene).
For alle ansatte i kommunen har dette har vært krevende, ikke minst med mye usikkerhet. Jeg forstår godt dere som begynner å bli slitne, og vil berømme alle for stor endringsvilje, utholdenhet og det at vi fortsatt tar smittevern på alvor.
Men jobben er på ingen måte over, verken for oss innbyggerne, frivilligheten, næringslivet eller kommuneansatte – og det vil ta tid før alle er vaksinert. Jeg vet det er ulike meninger om vaksinestrategien, men jeg har valgt å ha tiltro til at våre nasjonale myndigheter har tatt gjennomtenkte og gode vurderinger til det beste for oss alle; både i dag og på sikt. Jeg har ikke nok fagkompetanse til å vurdere helhetsbildet. Når det er sagt; jeg skulle veldig gjerne sett et høyere tempo på vaksineringa i landet vårt. Velger å glede meg over at de aller mest sårbare i kommunen er fullvaksinert. Det er antydet at det kan komme mer vaksine innen rimelig tid, og skulle det slå til, er vi beredt.
Det er mange oppdrag og invitasjoner som blir satt på vent, og jeg gleder meg til jeg kan være mer delaktig ute i Folldals-samfunnet igjen. Slik sett var det en god følelse å dra sammen med næringsutvikler Jørn på et par bedriftsbesøk. Vi har tenkt å stikke innom ulike næringsaktører og ta en uformell prat, og har nå vært en tur på Kvistli islandshest senter. Artig å oppleve engasjement, høre om planer og hvordan de tilpasser seg den nye hverdagen med små grupper, forsterket renhold og smittevern. Også utfordringer knyttet til aktivitet i en nasjonalpark-kommune ble tema. De har fått flere reportasjer og positiv omtale og Kvistli har ventelister på flere av de planlagte rideturene til sommeren. Ikke minst var det grunn til å smile bredt da de kunne fortelle at bredbånd var på plass dagen før vi kom. Endelig! Så må vi bare jobbe videre med mobildekning i kommunen; de må fortsatt utomhus og opp i høyden for å ha dekning.
På samme turen var næringsutvikler og jeg innom Joker Dalholen, og det er bare å gratulere med utvidelse og lyse lokaler. Spennende å høre om mulighetene Merkur-programmet har gitt dem; departementet sitt program for utvikling av distriktsbutikker. Nærbutikken er med på å gi bolyst, blir en uformell møteplass og nødvendige varer blir lett tilgjengelig.
Jeg går inn i helga med en god følelse. Vi hadde konstruktive og spennende diskusjoner i kommunestyret torsdag kveld, og så fikk jeg mulighet til å overraske deltagerne på Kroktjønnalekene 2021. Dette er MOT (miljø- og oppfølgingstjenesten) sitt alternativ til Trysiliaden, siden koronapandemien har satt en stopper for deltagelse. For en herlig gjeng, for en aktivitetsglede og for en innsats. Tusen takk for tipset, Eva L!
Vi må fortsette å ta godt vare på hverandre – og noe så enkelt som et smil til dem du møter, kan utgjøre en forskjell.