Utsettelse, nedsettelse og ettergivelse av eiendomsskatt
Du kan søke om å få utsatt betalingen av skyldig eiendomsskatt. Du kan også søke om å få nedsatt eller ettergitt eiendomsskatten hvis det har oppstått forhold som gjør det svært urimelig å innkreve den.
Utlignet eiendomsskatt skal som den klare hovedregel betales, enten det skjer frivillig eller etter tvangsinndrivelse. Eiendomsskatt er en skatt som baseres på verdien til fast eiendom. Din økonomiske situasjon som eier har ingen betydning for utmålingen av skatten. Kommunestyret bestemmer om det skal være eiendomsskatt i kommunen.
Målgruppe
Eiere og brukere av eiendommer som er ilagt eiendomsskatt.
Vilkår
Du har ikke krav på betalingsutsettelse, men når det foreligger særlig grunner kan du, etter avtale med skatteoppkreveren i kommunen, få utsatt betalingen i henhold til Eiendomsskatteloven § 25.
Du har heller ikke krav på nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatt.
Det er to vilkår som må være tilstede for at eiendomsskatten skal kunne settes ned eller ettergis i henhold til Eiendomsskatteloven §28
- det må foreligge "særlege grunnar" og
- disse særlige grunnene må gjøre det "særs urimeleg" om hele eiendomsskatten ble innkrevd
Dette er strenge vilkår og det skal således svært mye til for at en skatteyter skal få medhold i at skatten settes ned eller ettergis ut fra såkalte rettferdighetsgrunner.
Lovens bestemmelse om nedsettelse og ettergivelse fungerer som en ren sikkerhetsventil for å hindre at eiendomsskatten får sterkt urimelige utslag.
Skattyter kan søke formannskapet om nedsettelse eller ettergivelse av utlignet eiendomsskatt. Det samme gjelder langvarig utsettelse. Det vises til eiendomsskattelovens § 28.
Det er en konkret helhetsvurdering som skal ligge til grunn for avgjørelsen. En grunn til langvarig utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse kan være at skattyter på grunn av sykdom har fått reduserte inntekter og i tillegg ikke har formue å betale eiendomsskatten med. F.eks er det ikke tilstrekkelig at man er minstepensjonist.
Vedtaket om langvarig utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse av eiendomsskatt fattes for ett år om gangen.
Lover
Eiendomsskatteloven
Eiendomsskatteloven § 28 – nedsettelse, ettergivelse, «langvarig» utsettelse
Eiendomsskatteloven § 25 – «kortvarig» utsettelse (terminer)
Veiledning
For å få betalingsutsettelse, nedsettelse eller ettergivelse må du sende søknad til kommunen. Du må legge ved dokumentasjon på alle økonomiske forhold. Kommunen kan også sette ned skatten på eget initiativ.
Skjema for søknad om utsettelse, nedsettelse eller ettergivelse av utlignet eiendomsskatt finner du her: Søknadsskjema
KS Eiendomsskatteforum har utarbeidet en «Veileder om utsettelse, nedsettelse og ettergivelse av eiendomsskatt» og denne finner du her: Link til veileder (PDF, 310 kB)
Saksbehandling
Det er skatteoppkreveren i kommunen som behandler søknad om kortvarig utsettelse av betaling av eiendomsskatten i h.h.t Eiendomsskatteloven § 25.
Det er formannskapet som behandler søknad om nedsettelse, ettergivelse eller langvarig utsettelse av eiendomsskatten, etter at skatteoppkreveren har uttalt seg.
Klage
I henhold til forvaltningsloven § 28 kan enkeltvedtak påklages. Fristen for å klage er 3 uker fra mottak av vedtak. Klagen sendes til den instansen som fattet vedtaket. De vil vurdere om det er grunn til å gjøre endringer. Dersom vedtaket ikke blir endret, sendes klagen videre til klageinstansen (nærmest overordnet det forvaltningsorgan som har truffet vedtaket). For nedsettelse, ettergivelse og langvarig utsettelse blir dette kommunestyret.